12.03.2010

OpenOffice'te varsayılan dosya tipini belirlemek

Bir ara OpenOffice için varsayılan dosya kaydetme formatının .doc veya .xls olarak nasıl değiştirilebileceğini düşünüyordum. Microsoft Office programları OpenOffice dosya formatlarını açamadığından (en azından Office 2007 SP2 öncesi böyleydi) OpenOffice kullanıcıların dosya kaydederken doc ve xls olarak kaydetmesi gerekiyordu. Ve şimdi bunun nasıl yapıldığını buldum. Herhangi bir OpenOffice uygulaması açıkken Araçlar menüsünden Seçenekler komutunu verin (Tools>Options)


Açılan pencerenin sol menüsünde Yükle/Kaydet (Load/Save) kısmını genişleterek bunun altındaki Genel kısmına tıklayın. Sağ taraftaki bölümde alt kısımda "Belge Türü" ve "Her zaman farklı kaydet" kısımlarını her dosya tipi için ayarlamamız gerek. Örneğin OpenOffice Writer ile hazırlanan belgeleri varsayılan olarak .doc dosyası olarak kaydetmek için "Belge türü" combobox'ından "Metin belgesi", "Her zaman farklı kaydet" combobox'ından da "Microsoft Word 97/2000/XP" seçimini yapın ve Tamam'a basın. Bu adımdan sonra her Writer belgesini .doc olarak kaydedecektir.


Benzer şekilde OpenOffice Calc ile hazırlanan belgeleri de .xls dosyası olarak kaydetmek için de "Belge türü" combobox'ından "Hesap tablosu", "Her zaman farklı kaydet" combobox'ından "Microsoft Excel 97/2000/XP" seçimini yapın ve Tamam'a basın. Bu adımlardan sonra da her Calc belgesini .xls olarak kaydedecektir.


Bu ayarları çok sayıda bilgisayara uygulamak isteyenler için MyDigitalLife sitesinde bir çözüm önerilmiş. OpenOffice 2.0 sürümü için

C:\Program Files\OpenOffice.org 2.0\share\registry\modules\org\openoffice\Setup

klasöründeki setup-writer.xcu, setup-calc.xcu ve setup-impress.xcu dosyalarındaki
<prop oor:name="”ooSetupFactoryDefaultFilter”">
satır(lar)ının altındaki satır(lar)ı Writer için
<value>MS Word 97</value>
ve Calc için de
<value>MS Excel 97</value>
şeklinde değiştirmemiz öneriliyor. OpenOffice 3.x için bu dosyalar

C:\Program Files\OpenOffice.org 3\Basis\share\registry\modules\org\openoffice\Setup

klasöründe. Ama bu dosyaları değiştirerek aynı sonuca ulaşmayı denemedim.

Hiç yorum yok: