21.10.2009

Teledünya yayınlarını Conax modülü kullanarak izlemek

Gerek uydu yayınları, gerekse Digiturk, D-smart ve Teledünya aboneliği durumunda hep kutu (set-top-box. setup-box değil!) kullanmak zorunda kalınıyor. Bu hem fazladan bir kutu ve fazladan bir kumanda daha demek, hem de televizyonun kumandasının işlevsiz kalması demek (kanal değiştirmek için televizyon kumandası faydasız). Tabi televizyonunuzun DVB tuner'i varsa başka.


Samsung 40B653 televizyonumun iki güzel özelliği (diğerlerinin dışında) var:
  • DVB-T (digital video broadcasting-terrestial) ve DVB-C (digital video broadcasting-cable) tuner'ı var: karasal ve kablolu sayısal yayınları doğrudan televizyonumdan izleyebilirim.
  • Bir CI (common interface) yuvası var: bu porta takılacak bir modül ile şifreli sayısal yayınları çözebilirim.
Elimde Teledünya'nın SD kutusu var. HD yayınlar için farklı bir kutu alınması gerek. Ama ne gerek var! Bir conax modülü ile kutudan da kurtulabilirim, HD yayınları da izleyebilirim. gittigidiyor.com ve sahibinden.com'da çok sayıda conax modülü satılıyor. Bu modüllerden bir tane edindim ve yukarıda söylediklerimin hepsine kavuştum. Bu modülün resmi aşağıda görülüyor


Conax modülü (veya CI modülü) televizyonun CI yuvasına renkli tarafı televizyonun arkasına bakacak şekilde takılıyor. Aşağıdaki resimde görülebilir. Smart kart ise conax modüle yukarıdaki resimde görüldüğü gibi takılıyor.


Modülü yuvasına, kartı da modüle güzelce yerleştirdikten sonra kanallar görünmeye başladı. Ancak tüm TRT kanalları ile Show TV bir türlü gelmedi. Kanal listesinde kanal isimleri gözüküyordu ama görüntü yoktu (Servis yok veya şifreli kanal gibi uyarılar çıktı). Bu durumda insanın "Google kullanma yetenekleri" çok işe yarıyor. Mesela turkeyforum'un bu sayfasında bir çözüm olarak frekansı 530,000 MHz, Qa'yı 256 ve hızı da 6900 yaparak aramanın çözüm olacağı yazmış; yaptım oldu. Samsung televizyonda bir kanalın frekans vs bilgilerine kanal listesinde kanal üzerine gelip info tuşuna basarak ulaşabilirsiniz bu arada.


Bilişim fuarından aldığım 1 aylık deneme Sinema TV aboneliğini de etkinleştirince 4 yeni kanalım oldu, birisi HD. Teledünya bütün HD kanallarını 1080i formatında veriyor. görüntü kalitesini kanala bağlı. National Geographic'in görüntü kalitesi özellikle çok iyi. Sinema TV HD'nin görüntüsü de gayet tatmin edici. Bu arada televizyonun film oynatıcısı ile birden fazla ses izine sahip filmleri izlerken sadece varsayılan sesi duyabildiğimizi yazmıştım. Malesef kumandanın üzerinde bir "audio" butonu yok. Menü tuşu da MediaPlayer modunda çalışmıyor. Ama Teledünya'da birden fazla sese sahip kanallardan birini izlerken menü>ses>dil aracılığıyla sesler arasında geçiş yapabilirsiniz.


Herhangi bir sebepten conax modülün menüsüne ulaşmak isterseniz bunu televizyonun menülerinden de yapabilirsiniz. Bunun için Menü>Kurulum>Genel Arayüz yolunu izlemeniz gerekecek. Bu kutundan yapılabiliyordu ama bundan sonraki hayatımızda kutu yok ya ;) o yüzden bu da gerekebilir.




Conax modülünüz geldi; kutunuzu ne yapacaksınız? Onu da ikinci televizyonunuz için kullanabilirsiniz. Ama şifreyi çözmek için bir tane daha smart karta ihtiyacınız var. İşte onu almak için Teledünya yeni bir abonelik daha istiyor ne yazık ki! (Not: Bu aralar ikinci aboneliğin %50 indirimli olduğunu duydum)

Yukarıdaki resimde de kutuyu aradan çıkarttıktan sonra televizyonumun kumandasını kullanarak görüntülediğim kanal listesi var. Kutuya kıyasla çok daha güzel bir arayüz sunduğu ortada.

22 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba bir konuda yardımına ihtiyacım var, Samsung 46b650 model tv kullanıcısıyım ve 3 ayrı yerlerden Technisat Technicrypt cx modul Satın aldım ama tv den ci menusune girdigimde turkce dil yok ve technisat ile alakalı hicbir bilgi yok? senin kullandıgın modulun menusunde turkce menu ve "technisat" yada "Technicrypt cx" gibi ibareler yazıyormu? tesekkur ederim...

Metin dedi ki...

Cevap vermek uzun sürdü ama menü yapım şöyle:
Menü>Kurulum>Genel Arayüz>Uygulama Bilgisi altında
Tür: CA (koşullu Erişim)
Üretici: Ayrılmış
Bilgi TSD Crypt Conax
bilgisi var.
Ayrıca
Menü>Kurulum>Genel Arayüz>CI Menüsü altında da
Menu Language var, orada Türkçe seçenek var.
Menü>Kurulum>Genel Arayüz>CI Menüsü>CI-Module altında da
Technisat Digital - CI Module
ve versiyon bilgisi, download software vs. var.

Adsız dedi ki...

Bende bu sure icersinde Technicrypt cx modul kullanan bir arkadaş buldum ve Ci menusunu kontrol ettigimde bana verilen kartın kopya (cakma) oldugunu farkettim ve iade ettim. Bu sefer gercek ve orjinal Technisat Technicrypt B2C buldum ve aldım, kanal geciş hızı olsun bazı kanallarda şifreli yazma problemide ortadan kalkmış oldu. Yardımların icin teşekkur ederim Metin...

Metin dedi ki...

Kopya kartı kullanmış biri olarak, kopya ile orijinali nasıl ayırt edebiliriz, birşey diyebilir misin?

Unknown dedi ki...

""Kopya ile orijinali nasıl ayırt edebiliriz""

Kopya Modül:

Uygulama bilgisi altında

-Tür: CA
-Üretici: unknown
-Bilgi: Conditional Access

CI-Module altında ise

-"
-Language: 10'dan fazla dil var ama turkce yok
-"
-"
-"
-Message:?
"
"
About: Conditional Access CA

hatırlamadıgım daha birsuru secenekler vardı ama hicbirinde technisat,TSD,Technicrypt yazan tek bir yazı bulamadım.

B2C Orjinal modül:

Uygulama bilgisi altında

-Tür: CA
-Üretici: Ayrılmış
-bilgi: Technicrypt B2C

CI-Modulu altında ise

TechniSat Digital - Ci Modülü
Mevcut Versiyonu: 26.8.5.0.4

-Yazılım indirme:

-Otomatik yazılım güncellemeyi kaldır:

-Yazılım indirme ayarları:

-Alıcı Tipi:1

-Hakkında: Cryptoworks

-Hakkında: Technicrypt B1

-Hakkında: Technicrypt B2

Kopya ile ojinal modul arasındaki gordugum yazılım farkları bunlar

Modul cok guzel etiketleniyor orjinal ile kopyayı yan yana koy anlayamassın, hatta arka yuzunde olan Article-No ve Serial Number kısmı harika 6 kere farklı isim yazarak kaydettiriyorum sitesine hepsinide kaydediyor enteresan :))

Achilles dedi ki...

Merhabalar
LG 50pq200R plazmada DVB tunner mevcut fakat conax modulu ile izleme gerçekleştiremedim.acaba modul icin herhangi bi ayar falan gereklimidir,ayarlanması icin yoksa televizyonda boyle bi ozellik yok oyalanıyormuyum.
teşekkürler...

Metin dedi ki...

Selam Achilles. DVB tuner'ın sadece DVB-T olabilir. Bahsettiğin model'i internette aradım ama şu sayfa hariç çok net bir bilgi bulamadım. O sayfaya göre de sadece DVB-T tuner'ı var. Teledünya gibi kablolu yayınları alabilmek için DVB-C tuner'a ihtiyaç var. Piyasadaki DVB tuner'ların bir çoğu sadece DVB-T. Bir kısmında DVB-T ve DVB-C var. Çok daha azında da bunlara ek olarak DVB-S tuner'ı var ki, bunlarla uydu alıcı kutuya ihtiyaç duymadan (denemedim ama) uydu yayınlarını izlemek mümkün. Boşa oyalanıp oyalanmadığına karar vermeden önce LG destek'ten net bir bilgi almayı dene bence. Ben Samsung için bunu doğrulayarak satın aldım.

Achilles dedi ki...

Çok teşekkürler.

Emre dedi ki...

Arkadaşlar insanları yanlış yönlendiriyorsunuz. Bilgi kısmıdan Technisat B2C yazan model Crypto+Conax+Betacrypt sistemlerinin üçünü birden destekleyen ayrı bir modeldir. B ve 2C dedigi budur. Diğer kart orjinaldir, conax destekler. Elektro world gibi büyük magazalar kaynagı belli olmayan ürün satmazlar. bilginize.

tanerer dedi ki...

mrb,

-sony bravıa 46d3500 model tv kullanıcısıyım.
DVB-C ve MPEG 2 destekli olması modül kullanmak için yeterli midir?

-Teledünya HD kutu siparişi vererek abone oldum.1 hafta deneyin beğenmezseniz iade alırız dediler.
-Electoworld den de conax modül alıp denemek istiyorum.Electoworld iade kabul edermi acaba?

Metin dedi ki...

HD yayınları çözmek için MPEG-2 desteğigerekli mi, bilmiyorum. Yayınlar h264 kodlamasıyla yapılıyor.

Ama ElectroWorld, 1 hafta içinde götürürseniz, iade alıyor. Ama Conax modülü alırken dikkatli davranın. Piyasadaki bazı modüller beklendiği gibi çalışmayabiliyor. Forumlardan veya çevrenizde conax+46d3500 kullananlardan bilgi alın.

Emre dedi ki...

HD yayın için MPEG 4 gereklidir, yoksa kutuya ihtiyacınız var. MPEG 2 SD yayın standardıdır. Elektroworldden rahatlıkla alabilirsin, orjinaldir, iade koşulları sitesinde yazıyor olmalı.

tanerer dedi ki...

Electoworld e gittim.
bu üründe iade olmuyor dediler.

teledünya HD set top box yeter herhalde artık dimi..

okan esin dedi ki...

arkadaşlar bu arada modül ve kartı taktık.fakat sd top box un kablosunu tv nin anten girişine bağlamayacakmıyız?birde bunun için adaptör mü alacağız?sonuçta uydunun kablosu tv nin anten yuvasına nasıl girecek?

Metin dedi ki...

@okan;

Uydu mu? Bu yazı uydu yayınlarını izlemekle ilgili değil. Uydu yayınlarını bir kutu (uydu alıcı) olmadan izlemek için DVB-S gerekir ki bu da Samsung 40B65x serisinde yok. Bu yazı, sadece Teledünya (kablo TV şebekesi üzerinden sunulan sayısal yayın) yayınlarını set-top-box olmadan Samsung 40b65x serisi ile izlemekle ilgili. Evet, set-top-box'a giren anten kablosunu televizyonun anten girişine takmak gerek. Ama bu girişin zaten uygun konnektöre sahip olması gerek - bir adaptör ihtiyacınız olmamalı.

okan esin dedi ki...

metin bey valla çalıştıramadım.dediğin yönergeleri uyguluyorum.hiçbir servis bulunamadı diyor,ağ nonuzu kontrol edin diyor.uydu derken dilim sürçtü kablolu demek istemiştim.bu arada tv min markası sony kdl4o -3500 d.

Unknown dedi ki...

LG tv ler için; eğer tv'nizde dvb-c tuner varsa ya da olup olmadığını anlamak istiyorsanız kullanıcı ayarlarından ülke seçimini Finlandiya yaparsanız kanal aramada kablo seçeneği aktif hale geliyor. Kablo tv fişinizi takın ve kanal aratın. HD test yayını ve şifreli birçok kanal bulmalısınız. eğer varsa modül ile teledünya izleyebilirsiniz.

savasparilyildiz dedi ki...

samsung 40c650 lcd televizyonum var ve conax modul aldım teledünya için, taktım kablolu bağlantılarını yaptım tv de şimdi kablolu kanallar var sadece. kanal listesini tümü yapınca tüm kanal isimleri cıkıyor ama kanala bastıgımda " card problem check card " yazıyor ne yapmalıyım aceba..
ayrıca degerleri frekansı 530,000 MHz, Qa'yı 256 ve hızı da 6900 yaptım.
yardım ederseniz cok sevinirim

savasparilyildiz dedi ki...

samsung 40c650 lcd televizyonum var ve conax modul aldım teledünya için taktım kablolu bağlantılarını yaptım tv de şimdi kablolu kanallar var sadece. kanal listesini tümü yapınca tüm kanal isimleri cıkıyor ama kanala bastıgımda " card problem check card " yazıyor ne yapmalıyım aceba..
ayrıca degerleri frekansı 530,000 MHz, Qa'yı 256 ve hızı da 6900 yaptım.
yardım ederseniz cok sevinirim

Metin dedi ki...

@savasparilyildiz
Conax modülleri ile ilgili henüz anlayamadığım bir sorun var. Bazı modüller bazı televizyonlarda düzgün çalışmıyor. (bkz. yukarıdaki yorumlar) Aldığınız yere bildirmek, gerekiyorsa ürünü iade etmek en doğrusu.

Unknown dedi ki...

samsung ue 32f5070 televizyonum var. conax ile teledünya kurulumunu yapamıyorum. lütfen acil yardım

Unknown dedi ki...

Amiko a3 uydu kunlanabilirmi