9.10.2009

ntbackup kullanımı ile ilgili

2009 yılında ntbackup ile ilgili bilmediğim birşeyler olacağını hiç tahmin etmezdim. Bir sunucuda 5 kartuşumuz var. Bu kartuşların hepsinin üzerine ilgili gün isimlerini yazıp, her günün tam yedeğini (full backup) almamız gerekiyor. Yedekleme işlemi, önceden ayarlanmış haftalık olarak tekrarlayan görevler olacak.

Sunucunun başında bir yetkilinin de günlük olarak kartuşları değiştirmesi (Salı günü geldiğinde cihazın içindeki Pazartesi gününe ait kartuşu çıkartması ve üzerinde "SALI" yazanı takması) gerekiyor. Bu işi doğru olarak yapmanın "bir" yolu şu şekilde:

  • Her kartuşun üzerine bir etiket yapıltırılmış ve ait olduğu günlerin yazılmış olması gerekiyor. Sunucu başındaki operatörün aklı karışmasın.
  • Daha sonra ilk olarak kartuşu cihaza birer birer takıp hazırlamak gerekiyor. Hazırlamak için "Computer Management" içindeki Storage kısmından "Mark As Clean" veya "Prepare" komutunu vermek gerek.
  • Ardından kartuşa bir isim vermek gerek. Üstüne yapıştırdığınız etikete yazdığınız ismi (örneğin "SALI") vermek işimizi kolaylaştıracak elbette. Bunu yapmak için ntbackup ile küçük bir yedek almak yeterli. Ntbackup'ta yedeği alınmak üzere küçük bir dosya seçin. "Backup Destination" kısmında yedekleme cihazınız, "Backup media or file name" kısmında da "New" olmasına dikkat ederek "Start Backup" düğmesine basın.
  • Bundan sonraki adımda "Backup Job Information" diyaloğunda "Backup Description" kısmına yedeğin tanımını, onun altındaki kutuya da 3. adımda verdiğiniz ismi (örneğin "SALI") yazın. Buraya yazılan isim önemli, çünkü zamanlanmış yedekleme görevi çalışırken yedekleme cihazının içinde bu isimde bir kartuş olup olmadığını kontrol edecek. Eğer kartuş doğruysa yedeklemeye devam edecek. Değilse hata verip bırakacak. Bu arada bu ekranda "Replace the data on the media with this backup" seçimini yapın. En son olarak "Start Backup" düğmesine basarak yedeklemeyi tamamlayın.
Buraya kadar olan işlemler kartuşu zamanlanmış bir görev için hazırladı. Şimdi de bu kartuşu kullanacak bir zamanlanmış görev (scheduled job) yaratmaya geldi sıra. Bunun için de şu adımları yaptım:
  • Yedekleme cihazının içinde "SALI" kartuşu varken ntbackup'ta Backup sekmesine geldim. Yedeklenecek dosyaları seçtikten sonra Job menüsünden bu seçimi sali.bks dosyasına kaydettim (bu aşamada kaydetmeseydim ilerde kaydetmemi isteyecekti zaten).
  • Yine aynı ekranda "Backup Destination" kısmından yedekleme cihazımı seçtim. Onun altındaki "Backup media or file name" kısmından da daha önce isimlendirdiğim kartuşu, yani "SALI"yı seçtim.
  • Ardından "Start Backup" düğmesine bastım. Gelen ekranda yedekleme tanımı ve ortam etiketini girmem gerekti. "Backup Description" kısmına aldığım yedeği tanımlayan kısa birkaç kelime yazdım. Bu kısım loglarda gözükecek. O yüzden ayırt edici olması gerek. Alttaki kutuya da kartuş ismini, yani "SALI" girdim. Bu iki kutunun arasındaki yerde de "Replace the data on the media with this backup" seçeneğini işaretledim.
  • Bundan sonraki adımda "Schedule..." düğmesine basarak her hafta Salı geceleri, örneğin saat 22:00 gibi yedeklemeye ait zamanlanmış görevi yarattım.
Bu işlemi her gün ve her kartuş için yapmak gerek. Sunucunun başında olan birisinin de günlük olarak kartuşları değiştirmesi gerekiyor.

İşlem bu kadar. Özet olarak yeni kartuşu boş olarak işaretleyin, bir isim verin ve yeni yedekalma görevinin belirtilen isimdeki kartuşu kullanmasını sağlayın.

Buna alternatif olarak ntbackup'ı unmanaged mode'da kullanabilirsiniz. Bu iş için /um komut satırı switch'ini kullanmanız gerek. Bu durumda ntbackup, yedekleme cihazının içinde doğru kartuş var mı, yok mu denetlemez. Ne bulursa üzerine yazar. Ama bu yöntem pek tercih edilmez; managed mode daha çok tercih edilen ve önerilen bir yöntemdir.

Hiç yorum yok: