5.04.2009

Internet Explorer 8 ve sekmeli gezinme (tabbed browsing)

Uzun süredir Firefox kullanıcısıyım. IE6 berbattı. IE7 de durumu toparlayamamıştı. Ama IE8 yeni özellikleriyle gözüme pek bi' hoş gözüküyordu. IE'ye bir şans vermek istedim. Ama o da ne! Sekmeli gezinmeden bahseden IE8'de sekmeli gezinme bir felaket!

Kurulumdan sonra farenin tekerleğini tıklayarak bağlantıları yeni sekmede açmak isteyince yeni sekme açılıyor ama "Bağlanıyor..." başlığıyla kala kalıyordu. Bu durumu Google'da arattığımda bu sorunu yaşayan bir çok kişinin olduğunu gördüm. Durumumla ilgili tam tanılar şunlar:
  • Mevcut sekmede bir bağlantıya sağ tıklayıp "Yeni sekmede aç", "Yeni pencerede aç" komutunu verince ya da tekerlek ile tıklayınca bağlantı açılmıyor. Doğrudan sol tık ile sayfaya gidebiliyorum. Ama yeni sekme/sayfada aç çalışmıyor. Yeni sekmede açmak isteyince sekme açılıyor, ama sekme başlığı "Bağlanıyor..." da kalıyor. Yeni pencerede açmak isteyince hiçbir şey olmuyor.
  • Yukarıdaki gibi bir bağlantıyı yeni sekmede açmak istedikten sonra yeni sekme açıldığı ve "Bağlanıyor..." yazısı çıktığında İnternet Seçenekleri'ni açamıyorum. "Bağlanıyor..." yazan sekmeyi kapatınca İnternet Seçenekleri açılıyor.
  • Google'dan gördüğüm ve benim bilgisayarımda da farkettiğim kadarıyla Windows Gezgini'nde bir klasörü çift tıklayınca klasör yeni bir pencerede açılıyor; klasör seçeneklerinde "Her bir klasörü aynı pencerede aç" seçili olmasına rağmen.
  • Çözüm önerisi olarak aşağıda verilen 1. maddeyi uyguladıktan sonra IE'yi yeniden başlatmak için kapattığımda IE penceresi kapanıyor. Ama iexplore.exe işlemi sonlanmıyor.
Bu zırvalardan kurtulmak için forumlarda önerilen ve bazı kullanıcıların sonuç aldıklarını söyledikleri (ne yazık ki bende olmadı) yöntemler şunlar:
  1. Internet Seçenekleri>Genel>Ayarlar>Hızlı Sekmeleri Etkinleştir kutusunu temizle. Bu, sekme çubuğunun solunda yer alan ve sekmelerin içeriğini küçük resimler halinde listeleyen düğmeyi kaldırıyor.
  2. Bu yöntemin işe yaramaması durumunda IE kısayolunu "Yönetici olarak çalıştır"ı seçerek çalıştırmayı denemek. Gerekiyorsa Hızlı Sekmeleri buradan kapatmak.
  3. IE'yi eklentiler olmadan çalıştırmak. Bunun için Başlat>Tüm Programlar>Donatılar>Sistem Araçları>Internet Explorer (Eklenti yok)'u tıklamanız gerek. Eğer buradan bir sonuç elde ederseniz eklentilerden birisi sorun çıkarıyor demektir. Eklentileri birer birer kapatıp açarak sorun çıkaran eklentiyi eleyebilirsiniz.
  4. IE'nin tüm kullanıcı ayarlarını sıfırlamak (yeni bir kullanıcı hesabı yaratmayı da deneyebilirsiniz). Bunun için İnternet Seçenekleri>Geçişmiş Sekmesi'nde "Sıfırla..."'yı tıklayın.
Dediğim gibi, maalesef bunların hiçbiri benim işime yaramadı. Sekmeli gezinme olmadan gezinmenin de mümkün olduğunu düşünmüyorum. Bu sebeple IE8'i hala tam anlamıyla deneyebilmiş değilim. Umarım en kısa zamanda bir çözüm bulabilirim.

Düzeltme:
Sorunun IE8'in kurulum sırasında bir dll dosyasının kayıt edememesinden kaynaklandığına dair bir yorum buldum. Yazıda da söylendiği gibi, sebebi tam olarak bilinmiyor ama hepsi actxprxy.dll'in suçu. Düzeltmek için yönetici haklarıyla bir komut penceresi açın ve
regsvr32 actxprxy.dll
yazıp enter'a basın. Benim işime yaradı! ;)

4 yorum:

Adsız dedi ki...

yönetici haklarıyla komut penceresi açmak ne demek

Metin dedi ki...

Başlat düğmesine basarak arama kutusuna cmd yazın, arama tamamlanınca ctrl+shift ile birlikte enter'a basın. Ya da Başlat>Tüm Programlar>Donatılar içinde "Komut İstemi"ne sağ tıklayarak "Yönetici Olarak Çalıştır"ı seçebilirsiniz.

Adsız dedi ki...

Malesef sizin sorununuzun çözümü bende işe yaramadı.
Zaten IE8'sin saçmalıkları konusunda şimdiye kadar ortak bir çözüm noktası bulunduğunu da görsem dişimi kırıcam :)
Kimi AVG'yi uninstall ederek çözmüş kimi başka bişeyi. 4. aydan şu zamana kadar bu konuda bir hotfix vb. çözüm yayınlanmamış olması ise ayrı bir trajedi.

Metin dedi ki...

Bilgi için teşekkürler, askeles. Tanılarınız benimkilerle aynı mıydı acaba? Eğer öyleyse ve çözümü bulursanız burada paylaşabilir misiniz?