3.04.2009

Biyolojik bir beyne sahip robot

SeedMagazine.com'da yayınlanan bir habere göre, bir fare beyni, bir sonar alıcı / verici ile tekerleklerden oluşan robot, öğrenme eğilimleri göstermeye başlamış. Başlangıçta etrafındaki nesnelere çarpa çarpa dolaşan robot, zamanla sonar alıcısından gelen sinyallerin doğrultusunda çevresindeki nesneleri algılayarak bu cisimlere çarpmaktan kaçınır olmuş. İnsan beynini anlama ve öğrenme yeteneklerine sahip robotlar üretme konusunda önemli bir adım. Çünkü Asimo gibi gelişmiş robotlar bile, tüm yeteneklerini çok uzun programlama süreçlerinin ardınan ediniyor ve kendi kendilerini geliştiremiyorlar.

Tıpkı bir çocucuğun uzun ve defalarca başarısız olan denemelerle dolu öğrenme süreci gibi, bu robot da çevresindeki basit bir nesneye bile çarpmadan ilerleyebilmek için çok çaba sarfetmiş. Fakat bir farkla; bir çocuğunki kadar fazla sayıda duyu organı yok. Sadece bir sonar alıcı / vericisine sahip. Yani etrafındaki nesneleri, yaydığı akustik dalgaların yansımalarıyla farkedebiliyor.

Deneyin ilginç sonuçlarından biri fare beyni gibi biyolojik bir sistemin bir sonar alıcısı ile doğada benzeri olmayan başarılı uyumuyla ilgili. Eğer fare beyni sonar alıcısından gelen sinyalleri başarılı bir şekilde yorumlayıp, tekerleklerini çarpışmalardan kaçınabilecek şekilde kontrol edebiliyorsa bu bilim için yeni bir ufuk demek. Aynı deney yaşayan bir insanın beynine, örneğin bir X ışını dedektörü bağlayarak yapılmış olsaydı, muhtemelen bugün algıladığımızdan çok farklı bir dünya görürdük.

Yazıda bahsedilen başka bir sonuç da beynin çalışma prensibinin daha iyi kavranması sonucunda deva olunabilecek hastalıklarla ilgili. Yeni bilgilerin beyin tarafından algılanması, öğrenilmesi ve kaydedilmesi hakkında edinilecek ayrıntılı bilgiler, Alzhemier gibi hastalıklar hakkında bize yeni bir bakış açısı kazandırabilir.

Ancak fare beyni sayesinde bir makineden çok bir canlıya benzeyen bu robot çok yaşamayacak. Birkaç ay sonunda beyin yavaşlayıp, öğrenme yeteneklerini kaybedecek. Ve o artık bir ölümlü. Bu da biyolojik bir bileşene sahip olmanın bedeli.

Hiç yorum yok: