3.03.2026

Ağ kabuk komutlarının konum erişimi istemesi

Windows'da netsh komutunu kullanarak yapılan ağ taraması sırasında şöyle bir mesaj çıkıyor.

Interface name : Wi-Fi
Network shell commands need location permission to access WLAN information. Turn on Location services on the Location page in Privacy & security settings.

Here is the URI for the Location page in the Settings app:
ms-settings:privacy-location
To open the Location page in the Settings app, hold down the Ctrl key and select the link, or run the following command:
start ms-settings:privacy-location

Or, to open the Location page from the Run dialog box, press Windows logo key + R, and then copy and paste the URI above.

The requested operation requires elevation (Run as administrator).

Varsayılan olarak uygulamaların benim kontolüm dışında konum bilgime erişmesine ve paylaşmasına izin vermiyorum. Bu sebeple yukarıdaki gibi bir mesaj bana ilginç gelirdi; alt tarafı bir wifi taraması yapmak istiyorum, program neden benim konum bilgilerime erişmek istiyor diye düşünürdüm.

Bu aslında Android üzerindeki wifi tarama araçlarında da oluyordu. Bu duruma bakış açım da sanki "işletim sistemi (Windows veya Android) benim yapmak istediğim kablosuz tarama işlemlerinde konum bilgimi okuyup paylaşacakşeklinde olurdu. Yanlış bir bakış açısıymış.

Burada aslında şu oluyor; kullanıcı veya bir program ağ kabuk komutları aracılığı ile tarama yaparsa bu aslında dolaylı olarak konum bilgime de sahip olabilecekleri anlamına gelir. Bu sebeple bu gibi işlemlerin bir yetkilendirmeye tabi olmasını istemişler. Yani aslında yukarıdaki gibi bir mesaj bana sadece "bu işlemi yapmaya yetkin yok" diyor. Yapmak için verilmesi gereken yetki konum erişimi yetkisi.

Hiç yorum yok: