10.12.2023

OSI katmanları

Basitleştirilmiş bir tanım ile akılda kalıcı olması açısından OSI ağ katmanlarını şöyle sıralayabiliiriz:

1. Fiziksel katman: Cihazlar arasnıdaki fiziksel bağlantının yapıldığı katman. Örnek: Kablolar, konnektörler, her bir bitin iletildiği ethernet veya fiber kabloları.

2. Veri bağlantı katmayı: Verinin aynı ağdaki cihazlar arasında güvenli bir şekilde iletilmesi işlerini yürüten katman. Örnek: Layer2 switch'ler olarak bilinen sadece MAC adreslerine bağlı olarak çalışan ağ cihazları. Bu katman, karşı taraftaki katman ile Ethernet gibi bir protokol ile görüşür. Paketlere MAC adresinin eklendiği yerdir.

3. Ağ katmanı: Verinin farklı ağlar veya alt ağlar arasında route edilmesinden sorumlu katman. Bu katmanın odağı IP adresleridir. Veri iletişimini IP tabanlı ayırır. Bir üst katmanda ayını IP adresinden gelen veriler portlarına göre de ayrılır. İlgilenmek burada, encapsuiaton sürecinde pakete bu tür verilerin (gönderen ve alıcı IP adreslerinin) eklenmesi demek. Örnek: Router'lar, Layer3 switch'ler olarak bilinen ve IP adreslerine göre paketleri iletebilen ağ cihazları.

4. Taşıma katmanı: Bu katmanda verinin uçtan uca güvenli bir şekilde iletilmesi sağlanır. Hata kontrolü yapılır. Bu katmanın odağı portlardır. Ağ katmanından gelen verileri port numalarına göre ilgili uygulama/hizmetlere teslim ederek, uygulamalardan/hizmetlerden gelen verileri de uygun port numaraları ile ağ katmanına iletir. Örnek olarak TPP ve UDP protokolleri bu katmanın kapsamındadır.

5. Oturum katmanı: Farklı cihazlardaki uygulamalar arasındaki oturumları veya bağlantıları yönetir. Örnek: NetBIOS.

6. Sunum katmanı: Veriyi uygulama katmanı ile alt katmanlar arasında çevirir, veri formatı ve şifreleme ile ilgilenir. Örnek: SSL ve TLS gibi şifreleme protokolleri.

7. Uygulama katmanı: Ağ hizmetlerini doğrudan son kullanıcıra veya uygulamalara sağlar. Örnek: HTTP, SMTP ve FTP gibi protokoller.

Kaynak: ChatGPT 3.5, _Drunk Engineer_

Hiç yorum yok: