Kısa bir bilgi; batarya, İngilizcedeki battery kelimesinden geldiği için aslında Türkçe'deki karşılığı pil. Kavramsal olarak şarj edilebilen piller de olduğundan garip gelmesin, akıllı telefonunuzun içindeki de şarjlı pilden başka birşey değil. Ayrıca o pilin tekrar kullanılmak üzere doldurulması işlemi de yine İngilizce'deki (ya da Fransızca'daki) charge kelimesinden geldiği için şarj şeklinde dilimize girmiş durumda. Bunun için şarz gibi bir telaffuzdan kaçınmak gerek.
Şarj olurken patlayan telefonlar [1], durup dururken alev alan bataryalarla [2] ilgili haberler bir süredir herkesin aklını karıştırıyordu. Üstüne üstlük üreticilerin de ürün kitapçıklarında "orijinal şarj cihazından başka cihaz kullanmayın" uyarısı da insanların korkularını bir üst seviyeye taşımıştı.
Şükür ki şu yazı benim kafamdaki soru işaretlerimi belli bir seviyede giderdi. Bu yazıya göre:
- Başka markaların şarj cihazları bataryanıza zarar vermez. Şarj etmek için en iyi seçim olmayabilirler (zaman olarak) ama yine de bir zarar söz konusu değil. Tek koşul, güvenlik ölçütlerini hiçe sayan korsan markalardan kaçınmak. Güvenilir herhangi bir markanın şarj cihazını kullanabilirsiniz.
- Telefonu şarjdayken kullanmanın kimseye bir zararı olmaz. Şarjdaki bir telefonu kullanırken kötü bir deneyimi olan kişilerin merdiven altı şarj cihazları kullandıkları belirtilmiş.
- Telefonu gece boyunca şarjda bırakmakta bir sakınca yok. Ama bu her gece telefonunuzu şarjda bırakmanız gerektiği anlamına da gelmiyor. Hatta bataryanızın %40 ile %80 arasına tutmanın batarya ömrünü de artıracağı belirtilmiş. Yani telefonun şarjını tam bitirip sonra da tam (%100) doldurmak yerine %40-%80 aralığında kullanmak batarya ömrüne olumlu bir katkıda bulunuyor.
- Telefonunuzu ara sıra kapatmak gerek. Bu zaten üzerinde bir yazılım koşan tüm cihazlar için geçerli. Her yazılım belli bir periyotta sıfırlanmalı. Telefonlar da bir istisna değil. Haftada bir kapatın, açın. Bu sayede batarya ömrünüzün de artabileceği belirtilmiş.
Daha fazlasını isteyenler için batteryuniversity.com sitesinde güzel bilgiler de var.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder