16.09.2014

Nokia bu saatten sonra ne diye Android telefon üretir?

Yıllar önce yolunu Android'den ayırdı. Yemin billah gitti Windows Phone'u tercih etti. O kadar dibe vurdu ki şirketin eski Microsoft çalışanı olan CEO'su Stephen Elop, gitti şirketi Microsoft'a sattı. Bu olay çok konuşuldu. Stephen Elop için truva atı suçlaması bile yapıldı. İşin arkasında büyük paralar, büyük adamlar varken bu gibi şeylerin rastlantısal olarak gerçekleşmesi olasılığına inanmam. Yani bu iş büyük bir planlama işidir.

Nokia gibi büyük bir aktörün sahneden çekilmesinin kimlerin işine geleceğini düşünmek lazım. Google, Samsung ve hatta Microsoft için çok faydalı olduğu kesin. Android'in rekabet edeceği rakip sayısı bir azaldı. Samsung, Nokia'dan boşalan pazarındaki boşluğu seve seve doldurdu. Microsoft da emrine amade kelepir bir telefon üreticisi satın almış oldu.

Nokia'nın Microsoft'a satılmasının ardından bir yıl geçti. Artık Nokia markasının kullanılmaması, Windows Phone adındaki "Phone" kelimesinin düşmesinden, sadece Windows'un kalmasından bahsediliyor. Bu arada da Nokia, Microsoft'a satılmışken Android'li X serisi telefonları pazara sürüyor.

Bununla ilgili olası komplo teorilerini aradım, ama kayda değer bir şeye ulaşamadım. Her yerde, Android'li Nokia'ların piyasaya sürülmesinin arkasında çeşitli sebeplerden bahsedilmiş [1], [2]. Microsoft'un Android dünyasına arka kapıdan girerek Windows Phone estetiğini enjekte etmesinden ve Microsoft servislerinin yaygınlaştırma amacından bahsedilmiş. Eğer Microsoft bunu yapmasaydı başkası yapardı denmiş. Yapsaydı ne olurdu, bilemedim. Bu gibi düşünceler bana fazla iyimser geliyor. Microsoft, yıllardır rekabet halinde olduğu linux çekirdeğini apaçık kullanan bir ürün piyasaya sürecek! Duy da inanma.

Ben farklı bir şeyler olduğunu düşünüyorum. Şu yazımda da bahsettiğim gibi, ABD gizli servisi, tüm dünyanın elektronik haberleşmesini dinlediğini yalanlamamış, bunları vatandaşlarının aleyhine değil, ABD firmalarının lehine kullandığını itiraf etmişti.

Şimdi elimizde bu bilgi varken, Google ile Microsoft'un gizli bir ittifak yapıp Nokia'yı devirmiş olması çok uçuk bir senaryo gibi gelmiyor bana. Ama aralarında ne gibi bir anlaşma olduysa Google, Microsoft'u kendine borçlu bırakıp, Android'li bir telefon üretmek zorunda bırakmış olabilir. Microsoft da "Tamam, üretirim. Ama Android'i kendi tarzımda özelleştiririm" deyip hiç Android'e benzemeyen, daha çok Windows Phone estetiğine yakın, Google servislerini minimal olarak kullanan, daha çok OneDrive gibi Microsoft servislerini kullanan bir ürün çıkarmış olabilir.

Eğer Microsoft gerçekten söylendiği gibi Android dünyasına Windows Phone estetiği enjekte etme amacıyla çalıyorsa Nokia X serisinden sonra en az bir seri daha Android'li cihaz üretir ve beni daha da şaşırtır. Ya da Snowden veya başka birinin itiraflarında bu tip bilgileri görürüz. Biraz beklemek lazım.

[1] http://www.fastcodesign.com/3026824/why-in-the-world-is-microsoft-owned-nokia-releasing-an-android-phone#4
[2] http://www.bbc.com/news/technology-27992439

Hiç yorum yok: