17.01.2011

Virtualbox sanal makinelerde Java sorunu

Virtualbox'ta Windows XP SP2 yüklü bir sanal makinede Java kullanımıyla ilgili sorun yaşıyordum. javaw.exe prosesi, %100 işlemci kullanarak java uygulamasının başlamasını engelliyordu. Bu konunun Virtualbox guest additions ile ilgisi olduğunu düşünerek Google'a yaptığım bir arama çok güzel sonuçlar verdi.

Önce konunun Virtualbox guest additions'ın deneysel 3D hızlandırmasıyla ilgili olabileceği konusunda bir fikre varılmış. Bazıları 3D desteği olmadan kurulum yapılmasını önermiş. Java gibi bir yazılımın neden DirectDraw veya Direct3D özelliklerine ihtiyaç duyduğunu bilmiyorum. Böyle bir gereksizlik sonucunda Virtualbox'ın 3D desteğini devre dışı bırakmak pek mantıklı değil. Mümkünse bu kalsın, başkası gitsin. Konunun taa en sonunda bir "uzman" görüş, 3D özelliğinden vazgeçmeden bunun yapılabilirliğini ortaya koymuş. Java'nın bir ortam değişkeni kullanarak sistemin 3D desteğini kullanmadan ne yapacaksa yapmasının bir yolu olduğunu bildirmiş. Buna göre
set J2D_D3D=false
ataması işi çözüyormuş. Peki bunu nereye yazacağız? Denetim Masası\Sistem Özellikleri\Gelişmiş\Ortam Değişkenleri sekmesinde Sistem değişkenleri alanına kısmında Yeni düğmesine basarak adı J2D_D3D değeri de false olan bir değişken yaratarak.


Denenmiş ve sonuca ulaşılmıştır.

Hiç yorum yok: