Bunu özellikle yeni dizüstü bilgisayarlarda çok görüyorum. Daha alınalı birkaç gün olmuş, en son teknoloji ürünü bir dizüstünü elime aldığımda masaüstündeki kısayollara bir bakıyorum... Almış başını yürümüş. Bu, kullanıcının tasarrufunda olan birşey değil. Bilgisayar üreticisi böyle uygun görmüş.
Adobe'un bilmem kaç çeşit yazılımından, DVD oluşturma yazılımlarına, Microsoft Office'in 90 günlük deneme sürümünden e-Bay veya Amazon'un sitesine kısayollara, Register Your Product çeşidinden bir çok üretici kısayoluna, deneme sürümü antivirüs veya güvenlik yazılımlarına kadar bir sürü nesne masaüstünü dolduruyor.
En son bir Sony Vaio'da bunu yaşadım. VGN-CS31ST model ürün, bir teknoloji mağazasından satın alındıktan hemen sonra elime düştü. Çift çekirdekli 64-bitlik işlemcili 4 GB belleği olan bu cihaz, en ufak bir kopyalama ve kurulum işlemi sırasında yerlerde sürünüyor.
Normalde temiz bir kurulum sonrası böylesine yeni bir bilgisayarın, bu gibi basit işlemleri bir çırpıda yapması gerekirdi. Ama farkettim ki arka planda çalışan bir sürü süreç bilgisayarı bir Pentium-III hızında çalıştırıyor.
Bunun adı bloatware. Yeni bilgisayarlarımızın üzerinde, çok yüksek olasılıkla hiçbir zaman ihtiyacımız olmayacak bir sürü gerekiz yazılım kurulu geliyor. İşin kötüsü birçok üretici, bilgisayarla birlikte bir işletim sistemi CD/DVD'si vermiyor. Bunun yerine kurtarma seçenekleri sunuyor. Yani bu bloatware'den kurtulmak isteyip de bilgisayarı "fabrika ayarlarına" döndürsek yine karşımıza bunlar çıkacak!
Bu kısır döngüden kurtulmak ortalama bir bilgisayar kullanıcısı için imkansız. Bu da bizi nereye götürüyor? "Windows XP daha hızlıydı abi" şehir efsanesine! Her Windows Vista yüklü yeni dizüstü kullanıcısı, bilgisayarının çok yavaş çalıştığını düşünerek bir şekilde Windows XP'ye geri dönüyor. Bunun doğrudan Windows Vista ile ilgili olmadığını düşümeye başladım. Aslında temiz kurulumlu bir Vista, XP ile karşılaştırılabilir bir performansta (ondan daha hızlı ya da onunla aynı hızda diyemesem de) çalışacaktır. Elbette Vista'nın XP'ye kıyasla daha fazla hizmeti çalışıyor. Sunduğu işlevsellik, XP'ye kıyasla daha fazla. Bu da elbette performansta belli bir azalmaya sebep olacaktır. Ama bu, çoğu kullanıcı için hissedilir bir düzeyde olmaz. Neyse, konusu Vista'yı övmek olmayan bu yazının amacını saptırmayalım.
Demek istediğim, bloatware'den kurtulmak için bir girişime ihtiyaç var. Bir dernek mi kursak, ne yapsak? www.bloatware-istemiyoruz.org gibi mesela. Veya www.bilgisayarlarimiz-daha-hizli-calissin.org da olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder