5.04.2009

Internet Explorer 8 ve sekmeli gezinme (tabbed browsing)

Uzun süredir Firefox kullanıcısıyım. IE6 berbattı. IE7 de durumu toparlayamamıştı. Ama IE8 yeni özellikleriyle gözüme pek bi' hoş gözüküyordu. IE'ye bir şans vermek istedim. Ama o da ne! Sekmeli gezinmeden bahseden IE8'de sekmeli gezinme bir felaket!

Kurulumdan sonra farenin tekerleğini tıklayarak bağlantıları yeni sekmede açmak isteyince yeni sekme açılıyor ama "Bağlanıyor..." başlığıyla kala kalıyordu. Bu durumu Google'da arattığımda bu sorunu yaşayan bir çok kişinin olduğunu gördüm. Durumumla ilgili tam tanılar şunlar:
  • Mevcut sekmede bir bağlantıya sağ tıklayıp "Yeni sekmede aç", "Yeni pencerede aç" komutunu verince ya da tekerlek ile tıklayınca bağlantı açılmıyor. Doğrudan sol tık ile sayfaya gidebiliyorum. Ama yeni sekme/sayfada aç çalışmıyor. Yeni sekmede açmak isteyince sekme açılıyor, ama sekme başlığı "Bağlanıyor..." da kalıyor. Yeni pencerede açmak isteyince hiçbir şey olmuyor.
  • Yukarıdaki gibi bir bağlantıyı yeni sekmede açmak istedikten sonra yeni sekme açıldığı ve "Bağlanıyor..." yazısı çıktığında İnternet Seçenekleri'ni açamıyorum. "Bağlanıyor..." yazan sekmeyi kapatınca İnternet Seçenekleri açılıyor.
  • Google'dan gördüğüm ve benim bilgisayarımda da farkettiğim kadarıyla Windows Gezgini'nde bir klasörü çift tıklayınca klasör yeni bir pencerede açılıyor; klasör seçeneklerinde "Her bir klasörü aynı pencerede aç" seçili olmasına rağmen.
  • Çözüm önerisi olarak aşağıda verilen 1. maddeyi uyguladıktan sonra IE'yi yeniden başlatmak için kapattığımda IE penceresi kapanıyor. Ama iexplore.exe işlemi sonlanmıyor.
Bu zırvalardan kurtulmak için forumlarda önerilen ve bazı kullanıcıların sonuç aldıklarını söyledikleri (ne yazık ki bende olmadı) yöntemler şunlar:
  1. Internet Seçenekleri>Genel>Ayarlar>Hızlı Sekmeleri Etkinleştir kutusunu temizle. Bu, sekme çubuğunun solunda yer alan ve sekmelerin içeriğini küçük resimler halinde listeleyen düğmeyi kaldırıyor.
  2. Bu yöntemin işe yaramaması durumunda IE kısayolunu "Yönetici olarak çalıştır"ı seçerek çalıştırmayı denemek. Gerekiyorsa Hızlı Sekmeleri buradan kapatmak.
  3. IE'yi eklentiler olmadan çalıştırmak. Bunun için Başlat>Tüm Programlar>Donatılar>Sistem Araçları>Internet Explorer (Eklenti yok)'u tıklamanız gerek. Eğer buradan bir sonuç elde ederseniz eklentilerden birisi sorun çıkarıyor demektir. Eklentileri birer birer kapatıp açarak sorun çıkaran eklentiyi eleyebilirsiniz.
  4. IE'nin tüm kullanıcı ayarlarını sıfırlamak (yeni bir kullanıcı hesabı yaratmayı da deneyebilirsiniz). Bunun için İnternet Seçenekleri>Geçişmiş Sekmesi'nde "Sıfırla..."'yı tıklayın.
Dediğim gibi, maalesef bunların hiçbiri benim işime yaramadı. Sekmeli gezinme olmadan gezinmenin de mümkün olduğunu düşünmüyorum. Bu sebeple IE8'i hala tam anlamıyla deneyebilmiş değilim. Umarım en kısa zamanda bir çözüm bulabilirim.

Düzeltme:
Sorunun IE8'in kurulum sırasında bir dll dosyasının kayıt edememesinden kaynaklandığına dair bir yorum buldum. Yazıda da söylendiği gibi, sebebi tam olarak bilinmiyor ama hepsi actxprxy.dll'in suçu. Düzeltmek için yönetici haklarıyla bir komut penceresi açın ve
regsvr32 actxprxy.dll
yazıp enter'a basın. Benim işime yaradı! ;)

4.04.2009

Linux için 64-bit Flash Player kurulumu

64 bitlik sistemlere geçişi geciktiren eski yazılımların uyumsuzluğu, sürücü eksikliği vs gibi sebeplerdi. Bu uyumsuzlukların başında da Adobe Flash Player sayılabilir. Ama bir mucize oldu ve Adobe, yıllardır başta Linux kullanıcıları olmak üzere tüm 64 bit işletim sistemi kullanların taleplerini görmezden gelmeyi bırakarak 64 bitlik Flash playerden söz etmeye başladı. Aslında 64 bitlik Flash player şu anda sadece linux kullanıcılar için yayınlanan bir deneme sürümünden ibaret. Otomatik bir kurulum şimdilik yok. İşte kurulum adımları:

1. Öncelikle Firefox'u kapatın ve sisteminizde başka bir Flash Player olmadığından emin olun. Bunun için şu adımları uygulayabilirsiniz:

sudo rm -f /usr/lib/mozilla/plugins/*flash*
sudo rm -f ~/.mozilla/plugins/*flash*
sudo rm -f /usr/lib/firefox/plugins/*flash*
sudo rm -f /usr/lib/firefox-addons/plugins/*flash*
sudo rm -rfd /usr/lib/nspluginwrapper
sudo apt-get remove -y --purge flashplugin-nonfree gnash gnash-common mozilla-plugin-gnash swfdec-mozilla libflashsupport nspluginwrapper


2. Daha sonra şu adresten Flash Player'ı indirin:


http://download.macromedia.com/pub/labs/flashplayer10/libflashplayer-10.0.22.87.linux-x86_64.so.tar.gz
Bu yazıyı yazarken en son Flash sürümü 10.0.22.87'ydi. En son sürümü Adobe'un sayfasından öğrenip 10.0.22.87'nin yerine yazabilirsiniz.

3. Daha sonra indirdiğiniz zip'li dosyanın içindeki .so uzantılı dosyayı

/usr/lib/mozilla/plugins/
adresine kopyalayın. Şu komutları kullanabilirsiniz:

tar zxvf libflashplayer-10.0.22.87.linux-x86_64.so.tar.gz
sudo cp libflashplayer.so /usr/lib/mozilla/plugins/

4. Daha sonra bu bileşene ihtiyaç duyacak tüm yazılımların Flash'ı bulabilmesi için gerken kısayolları yaratalım:

sudo ln -sf /usr/lib/mozilla/plugins/libflashplayer.so /usr/lib/firefox-addons/plugins/
sudo ln -sf /usr/lib/mozilla/plugins/libflashplayer.so  /usr/lib/xulrunner-addons/plugins/

5. Son olarak indirdiğiniz zip dosyasını ve 3. adımda çıkardığınız .so dosyasının kullanılmayan kopyasını silin.

sudo rm -rf libflashplayer.so
sudo rm -rf libflashplayer-10.0.22.87.linux-x86_64.so.tar.gz

Bu adımdan sonra Firefox'u çalıştırıp Flash'ın doğru bir şekilde yüklenip yüklenmediğini deneyebilirsiniz. Eğer tüm bu işlemleri otomatikleştiren bir script isterseniz myscienceisbetter.info sitesi Ubuntu'ya kurulujm için bu linkte bir script vermiş.

Daha basit bir yöntem şöyle anlatılmış:

  1. http://labs.adobe.com/downloads/flashplayer10.html adresinden en yeni flash'ı indirin. (güncelleme: direk adres : http://download.macromedia.com/pub/labs/flashplayer10/flashplayer_square_p2_64bit_linux_092710.tar.gz)
  2. Profilinizin altında .mozilla klasörünün altında plugins klasörünü açın (bu klasör yoksa oluşturun) ve indirdiğiniz zip dosyasının içindeki libflashplayer.so dosyasını bu klasöre kopyalayın.

Bu yöntemi kullanmak için sisteminizde daha önceden kurulmuş bir flash player olmadığından emin olmanız gerek. Ayrıca bu yöntemle her kullanıcı için libflashplayer.so dosyasını ilgili klasöre kopyalamanız gerek. Ayrıca bu yöntem flash'a ihtiyaç duyacak tek uygulamanın Firefox olduğunu varsayıyor.

3.04.2009

Biyolojik bir beyne sahip robot

SeedMagazine.com'da yayınlanan bir habere göre, bir fare beyni, bir sonar alıcı / verici ile tekerleklerden oluşan robot, öğrenme eğilimleri göstermeye başlamış. Başlangıçta etrafındaki nesnelere çarpa çarpa dolaşan robot, zamanla sonar alıcısından gelen sinyallerin doğrultusunda çevresindeki nesneleri algılayarak bu cisimlere çarpmaktan kaçınır olmuş. İnsan beynini anlama ve öğrenme yeteneklerine sahip robotlar üretme konusunda önemli bir adım. Çünkü Asimo gibi gelişmiş robotlar bile, tüm yeteneklerini çok uzun programlama süreçlerinin ardınan ediniyor ve kendi kendilerini geliştiremiyorlar.

Tıpkı bir çocucuğun uzun ve defalarca başarısız olan denemelerle dolu öğrenme süreci gibi, bu robot da çevresindeki basit bir nesneye bile çarpmadan ilerleyebilmek için çok çaba sarfetmiş. Fakat bir farkla; bir çocuğunki kadar fazla sayıda duyu organı yok. Sadece bir sonar alıcı / vericisine sahip. Yani etrafındaki nesneleri, yaydığı akustik dalgaların yansımalarıyla farkedebiliyor.

Deneyin ilginç sonuçlarından biri fare beyni gibi biyolojik bir sistemin bir sonar alıcısı ile doğada benzeri olmayan başarılı uyumuyla ilgili. Eğer fare beyni sonar alıcısından gelen sinyalleri başarılı bir şekilde yorumlayıp, tekerleklerini çarpışmalardan kaçınabilecek şekilde kontrol edebiliyorsa bu bilim için yeni bir ufuk demek. Aynı deney yaşayan bir insanın beynine, örneğin bir X ışını dedektörü bağlayarak yapılmış olsaydı, muhtemelen bugün algıladığımızdan çok farklı bir dünya görürdük.

Yazıda bahsedilen başka bir sonuç da beynin çalışma prensibinin daha iyi kavranması sonucunda deva olunabilecek hastalıklarla ilgili. Yeni bilgilerin beyin tarafından algılanması, öğrenilmesi ve kaydedilmesi hakkında edinilecek ayrıntılı bilgiler, Alzhemier gibi hastalıklar hakkında bize yeni bir bakış açısı kazandırabilir.

Ancak fare beyni sayesinde bir makineden çok bir canlıya benzeyen bu robot çok yaşamayacak. Birkaç ay sonunda beyin yavaşlayıp, öğrenme yeteneklerini kaybedecek. Ve o artık bir ölümlü. Bu da biyolojik bir bileşene sahip olmanın bedeli.