17.08.2024

Windows 11 yalınlaştırıcı araçlar

Özellikle Windows'un son sürümleri (10 ve 11) gizlilik (privacy, mahremiyet) açısından çok eleştirilen bileşenlere sahip. Çalıştırılan her programın, ziyaret edilen her internet sayfasının, hatta basılan her tuşun bilgisayarımızın dışına aktarılması kullanıcıların onayladığı şeyler değil. Öte yandan Linux gibi seçeneklerin olmadığı durumlarımız var (iş hayatı). Bu amaçla geliştirilen bazı araçlar var. Bu araçların *yeteri kadar* (!) güvenli olup olmadığı, kurumsal veya yüksek güvenlikli (bankacılık işlemlerinin yapılması bile) durumlarda güvenilip güvenilmeyeceği konusu biraz hassas. Genel olarak hiçbir antivirüs tarafından engellenmediği, Reddit gibi çevrelerde kırmızı bayrak açılmadığı için şimdilik güvenli olarak görüyoruz, ama tetikte olmakta fayda var. Elbette doğru kaynaklardan indirilmesine dikkat etmek gerek.

O&O Shutup 10

https://www.oo-software.com/en/shutup10

Aslında ilk olarak Windows 10 sürümü için çıkmıştı, ama artık Windows 11 desteği de var. Geniş bir özelleştirme seçeneğine sahip. Yapılacak değişiklikler kesinlikle gerekli, biraz gerekli ve gerekli değil olarak sınıflandırılmış. Varsayılan olarak kesinlikle gerekli sınıfındakiler güvenli bir şekilde uygulanabilir, ama örneğin Windows Update gibi bileşenler kapatılması bilgisayarı daha az güvenli yapacağı için kullanıcının tercihine bırakılmış.

Powershell ile indirmek için  

$r=((iwr "https://www.oo-software.com/en/shutup10").Links.href | 
where {$_ -match "exe"})[0];iwr $r -Outfile (split-path -leaf $r)

Ultimate Windows Tweaker

https://www.thewindowsclub.com/ultimate-windows-tweaker-5-for-windows-11

Güvendiğim bir Youtube kanalı olan PC Security Channel'in şu videosundan öğrendiğim bir araç.

Powershell ile indirmek için

iwr "https://www.thewindowsclub.com/downloads/UWT5.zip" -OutFil UWT5.zip;Expand-Archive UTW5.zip 

Windows Utility

https://github.com/christitustech/winutil

Yine çok başarılı bir Youtube içerik üreticisi olan Chris Titus'un github sayfasında ve sitesinde paylaştığı ve örneğin şu videosunda anlattığı gibi bu da yetenkli bir araç. Bu aracın içinden O&O Shutup da çalıştırılabiliyor.

İndirmek ve çalıştırmak için

iwr https://christitus.com/win | iex