24.03.2011

Ubuntu'ya Firefox 4 (ve üstünü) kurmak

Microsoft'un IE9'u duyurması ile birlikte Mozilla Vakfı da Firefox 4'ü piyasaya sürdü. IE9, Microsoft'un her zamanki tarzının dışına çıkmış görünüyor. O eski "Kendi tarzımı ben belirlerim, ben internet dünyasının bir numarasıyım" modundan çıkarak ayakları yere basar bir şekilde kullanıcı eğilimlerini doğru değerlendirip popüler trende yönelmiş. En azından 7 ve 8 sürümlerinde yer almayan bir "Download Manager" akıl edebilmiş. IE'nin bir türlü ısınamadığım o eski hantal ve yorucu tarzı 9. sürümde daha akıcı bir arayüze dönüşmüş. Piyasadaki diğer browser'ların beğenilen özelliklerine benzetmeler yapılmış. Bence Download Manager için kısayol olarak Ctrl+J'nin seçilmiş olması bile (Firefox'ta yıllardan beri kullanılan ve Google Chrome'un da uygulamasıyla neredeyse standartlaşan kısayol) Microsoft açısından büyük bir başarı! Bunun yanısıra Google Chrome'a benzer şekilde menü çubuğu ve durum çubuğu olmadan, daha az düğmeye sahip bir arayüz ile Firefox'a benzer büyük "Geri" düğmesi ve durum çubuğunun olmaması Microsoft'un diğer browser'ların varlığını kabul ettiğinin bir göstergesi. Eskiden başka bir browser'dan import bile yapmaya tenezzül etmezken şimdi diğer browser'lar doğrudan import yapabiliyor olması biraz "terbiye olduğu" izlenimini uyandırdı bende :)

Bir sürü yenilikle gelen Firefox 4, görsel arayüzünün ayırt edici öğesi olan "Firefox Menu Button" sadece Windows için tasarlanmış gibi görünüyor. Linux'ta benzer bir işlev olabilir, ama görsel olarak benzerlik yok.

Windows

Linux

Halen Ubuntu 10.04 kullandığım için, Ubuntu'nun adeti olarak Firefox 4.0 kullanmak istiyorsam 11.04'e upgrade etmem öneriliyor. Ama internette bulduğum bir yöntem ile Ubuntu 10.04'e de Firefox 4'ü kurabildim. Uyguladığım adımlar şöyle:

Önce "ppa:mozillateam/firefox-stable"ı Software Sources'a eklemek. Bunu shell'den şu şekilde yaptım:
sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/firefox-stable
Ama grafik arayüz tercih edenler için System>Administration>Software Sources'ı açtıktan sonra Other Sources sekmesine gelerek Add butonuna bastıktan sonra ppa:mozillateam/firefox-stable da yazabilirdim. Bazı kaynaklarda ppa:ubuntu-mozilla-daily/ppa'ı eklemekten bahsedilmiş. Ben denediğimde bu bana Firefox'un beta sürümü olan Minefield'i kurdu. Bu benim istediğim birşey değildi.

Bu işlemi grafik arayüzle yaptıktan sonra zaten kendisi bir yenileme yapacak. Eğer shell'den yapıyorsanız bunu elle
sudo apt-get update
şeklinde yapmak gerek. Ardından kurulumu yapmak için shell'den şunu yazdım:
sudo apt-get install firefox-4.0 (*)
(*) 22.Nisan.2011 Not: firefox-4.0 paketinin yerini firefox almış. 4.0'dan sonraki sürümlerin kurulumu için firefox-4.0 değil sadece firefox yazın
Eğer grafik arayüz kullanıyorsanız Update-Manager'de görülen update'lerin en altında firefox-4.0'ü bulabilirsininiz. Bunun dışındaki tüm update'lerinizi yaptıysanız sudo apt-get upgrade de yapılabilir. Ama düzenli olarak her çıkan update'i yüklemiyorsanız bu yöntem sizi yüzlerde megabyte'lık bir download yapmak zorunda bırakabilir.

Herşeye rağmen Firefox özellik zenginliği içinde benim favorim. Yüksek oranda özelleştirilebilirlik ve tutarlılık arayanlar için Firefox hala bir numara!

http://www.libre-software.net/how-to-install-firefox-on-ubuntu-linux-mint
ftp://ftp.mozilla.org/pub/firefox/releases/
http://www.mozilla.org/en-US/firefox/channel/

15.03.2011

Blog'uma dokunma!

Milliyet' gazetesindeki şu habere göre artık blogger.com'a erişim serbest. Digiturk'un şikayeti üzerine mahkeme tarafından blogger.com'a engelleme kararı ile en azından 3 aydır blog'lara erişim engelleniyordu. Topu topu 4-5 blog sebebiyle bütün ülke olarak bloglardan feragat etmek zorunda bırakılmıştık. Bu konudan daha önce şu yazımda bahsetmiştim. Ve sonunda bu yasak da kalktı.

Habere göre İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Yaman Akdeniz tarafından yapılan başvuru sonucunda söz konusu 5 blogun yayında olmaması ispatlandıktan sonra mahkeme bilirkişinin kararını onayarak erişimi engellemeyi kaldırma kararı vermiş. Yapımda ve yayında emeği geçenlere teşekkürler!

Umarım bundan sonra başka saçma sebeplerden dolayı gereksiz yasaklamalarla karşılaşmayız.

1.03.2011

Spor aktivitenizde yardımcı GPS araçları

Yürüyüş, koşu veya bisiklet. Bu sporları yapanlar bugünlerde bir de GPS tabanlı bir aletten yardım alıyorlar. Gittikleri yerleri kaydetmek, sport aktivitelerinin bir kaydını tutmak (ortalama/azami hız, kalp atışı oranı vs.) için bu tip cihazlar artık yaygın olarak bulunabiliyor. Ancak bunu mobil telefonunuza yükleyebileceğiniz bazı küçük yardımcı yazılımlarla da yapabilirsiniz.


Daha önce bir yazımda bir çok mobil telefon (Symbian, Windows Mobile, iPhone ve Blackberry) üzerine kurulabilen SMap yazılımından ve bu yazılımın web sitesi www.sanoodi.com'dan bahsetmiştim. SMap'a alternatif iki yazılım daha buldum. Bunlardan Sports Tracker yazılımı daha işlevsel ve grafik arayüzü daha başarılı bir yazılım. Yüklemek için Nokia'nın Ovi Mağazasına bağlanmanız gerek. Merak etmeyin, ücretsiz!


Yukarıdaki ekranda Ovi.com'da yapılan "sport tracker" aramasının sonucunda çıkan uygulamalar görünüyor. Bunlardan ilki, söz konusu yazılımımız. Buradan cep telefonunuza programı gönderebilirsiniz. Sanıyorum burası programı download edebileceğiniz tek yer. Aşağıda program çalışırken alınan bir ekran görüntüsü var.


Benzer özelliklerinin yanısıra bu programın farkı da nabzınızı gösteriyor olması. Peki bunu nasıl yapacak? Örneğin şu sayfada görülebileceği gibi göğse takılan ve kalp atışlarınızı algılayan bir sensör aracılığıyla bu bilgi bluetooth bağlantısı üzerinden telefonunuza aktarılabiliyor. Mükemmel!

Bir alternatif de Endomondo olabilir. Bu yazılımı da yine Ovi üzerinden edinebilirsiniz (yukarıdaki aramada ikinci sırada listelenmişti). Bu yazılımın da benzer özellikleri var.


İlgili bağlantılar:
Nokia Active Set : http://www.slashgear.com/nokia-n79-active-with-bluetooth-heart-rate-belt-1430375/
Sports Tracker : http://www.youtube.com/watch?v=8d5obHFyJXw
Zephyr's Bluetooth : http://runningdigital.com/2010/06/01/zephyrs-hxm-bluetooth-heart-rate-monitor-review/
Ivan's Blog : http://ivaninphotography.wordpress.com/2011/03/08/cycle-ride-8th-march-%E2%80%9911/