26.05.2009

Folder Options'ta "Show all files and folder" seçeneği gözükmüyor

Windows XP kullandığım süre boyunca hiç başıma gelmeyen birşey, Vista'da geldi. Windows Explorer'da Folder Options'ta (Klasör seçenekleri) gizli dosyaları da görebilmek için yapılan ayar "Show all files and folder", bir türlü gözükmüyordu.


Nasıl düzeltebileceğim konusunda bir bilene (Google!) sorduğum soruların cevapları hep "Bilgisayarınızda virüs (malicious software olarak bilinen zararlı yazılımlardan biri) var, iyice bi' tarattırın" şeklindeydi. Pek ihtimal vermesem bile, son zamanlarda rootkit bileşenleriyle gittikçe tehlikeli hale gelen yeni nesil bilgisayar virüslerinden bir tanesinin de dikkatimden kaçıp bilgisyarımda aktif olması ihtimali üzerine harekete geçip ayrıntılı bir tarama yaptım. Sonuç, elbette sıfır virüs!
Zararlı yazılımlar konusunu kapattıktan sonra tekrar bir bilene döndük. Tarama öncesinde, registry'de HKLM'de aşağıdaki anahtarın yapısı ile ilgili bazı sayfalara rastlamıştım. Hepsi de

HKLMSOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\explorer\Advanced\Folder\Hidden

Anahtarı altında NOHIDDEN ve SHOWALL anahtarlarının ve bazı birkaç değerin varlığından bahsediyordu. Benim durumumda her şey yerli yerindeydi.


Sonunda şu sayfaya ulaştım. Bu sayfada söylenen,

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\explorer\Advanced\Folder\
Hidden\SHOWALL

altında

CheckedValue (DWORD) değişkenini yaratıp, değerini 1 olarak ayarlamaktı. Bunu yapınca oldu. Elbette CheckedValue değişkeninin nasıl silindiği bilinmiyor.

6.05.2009

Cep telefonuyla konuşurken araba sürmek

Genelde trafik canavarı olmakla eşdeğer olan davranış. Ama neredeyse hiçbirimiz bundan kaçınmıyoruz. Durumun vehametini daha iyi anlatabilmek için İngiliz Ulaştırma Bakanlığı tarafından geliştirilen bir bilgisayar oyunu, hem telefonla konuşup hem de araba kullanmanın zorluğunu sanal ortamda göstermeyi hedefliyor.

Gerçek dünyada direksiyon başında telefonla konuşurken karşı karşıya kaldığımız bu kadar zor bir durum mudur, bilemiyorum. Durum galiba biraz abartılmış.

Kaynak : http://www.chip.com.tr/konu/Bu-oyun-size-gercekleri-gosterecek_12537.html

.tv alan adı uzantıları hakkında

Bugünlerde bir sürü dizinin ve filmin .tv ile biten bir internet sayfası var. .com ve .net gibi genel en üst seviye uzantılarından (gTLD) olduğunu düşündüğüm .tv uzantısı aslında Tuvalu Adaları'nınmış. Chip'in haberine göre 2000 yılında Tuvalu hükümetinin .tv uzantısını genel kullanıma açmasıyla birlikte artan kullanım, GoDaddy'nin uyarısı sonunda farklı bir boyut kazandı. Adanın en yüksek noktasının 4.5 metre olması ve git gide daha da suya gömülme tehlikesiyle karşı karşıya olması sebebiyle, GoDaddy, .tv uzantısını seçenlere "Ada batıyar, başka bir uzantı seçmeniz sizin için daha hayırlı olur" benzeri bir uyarı yapıyor.

Kaynak: http://www.chip.com.tr/konu/TV-uzantili-alan-adi-bu-adayla-batiyor_12524.html

4.05.2009

Ubuntu'da bluetooth ile GPRS bağlantısı

Geniş bant internet bağlantı alternatiflerinin çoğalmasıyla çevirmeli ağ bağlantısı gibi yavaş bağlantı çeşitlerine ihtiyacım kalmadığını düşünüyordum. Ama ne kablolu ne de kablosuz internet bulamayacağım bir noktada (PCMCIA kartım veya 3G destekleyen hattım yok) bu tek seçenek olarak karşıma çıktı. Uzun zamandır göz ardı ettiğim bu yöntemi kullanabilmek biraz Google'lama yaptım. Ve sonuca şu adımlar sonrasında ulaştım (ben Ubuntu 8.10 Interpid Ibex x86 kullanıyorum):

Öncelikle sistemde bluez-utils, blues-pin ve ppp paketlerinin kurulu olduğundan emin olmak gerekiyor (blues-pin bende kurulu değildi, repo'larda da böyle bir paket bulamadım)

$sudo apt-get install bluez-utils
$sudo apt-get install blues-pin
$sudo apt-get install ppp
Bundan sonra bilgisayardan, çevresindeki bluetooth cihazları aratmamız gerek. Bunu grafik arayüzle değil, komut satırından yapacağız. hcitool aracını kullanarak bir tarama yapalım. Tam bu noktada bluetooth hizmetini kullanacağınız telefonun bluetooth'unu açmayı unutmayın.

$hcitool scan
Bunun sonucunda şuna benzer bir çıktı alacağız.

Scanning ...
00:07:3A:08:EE:74       Genius
00:18:13:50:0C:EB       musica
Diyelim ki yukarıdaki musica sizin telefonunuz. Yanında yazan numarayı kopyalayın - daha sonra lazım olacak. İlk iş olarak telefonla bilgisayarınızı eşleştirelim (pairing). Bunu yine hcitool ile yapacağız. Aşağıda her adımda yazan 00:18:13:50:0C:EB'yi sizin telefonunuzun MAC adresi ile değiştirmeyi unutmayın.

$sudo hcitool cc 00:18:13:50:0C:EB

Eşleştirmeyi tamamlamak için bir de şu komutu vermek gerekecek:

$sudo hcitool auth 00:18:13:50:0C:EB
Sıra telefonunuzun sunduğu hizmetleri sorgulamaya geldi. Bunu yapmak için Service Discovery Protocol (SDP) aracı olan sdptool'u kullanacağız. Aşağıdaki adımın sonucunu bir dosyaya yönlendirerek dosya üzerinde çalışmayı deneyebilirsiniz. Ama shell penceresinden de istediğiniz işlemleri yapabilirsiniz.
$sdptool browse 00:18:13:50:0C:EB
Bunun sonucunda şuna benzer uzuuun bir çıktı alacaksınız.
Browsing 00:18:13:50:0C:EB ... Service Description: Sony Ericsson K750 Service RecHandle: 0x10000 Service Class ID List: "PnP Information" (0x1200) Service Name: Dial-up Networking Service RecHandle: 0x10001 Service Class ID List: "Dialup Networking" (0x1103) "Generic Networking" (0x1201) Protocol Descriptor List: "L2CAP" (0x0100) "RFCOMM" (0x0003) Channel: 1 Profile Descriptor List: "Dialup Networking" (0x1103) Version: 0x0100 Service Name: Serial Port Service RecHandle: 0x10002 Service Class ID List: "Serial Port" (0x1101) Protocol Descriptor List: "L2CAP" (0x0100) "RFCOMM" (0x0003) Channel: 2 ...
Tüm çıkış yerine bizi ilgilendirecek birkaç satırı yazdım. Daha da önemli yerleri kırmızı olarak işaretledim. Bluetooth üzerinden GPRS bağlantısı Dial-up bir bağlantı olduğundan bu çıkışın içindeki Dial-up Networking kısmını bulmamız gerekiyor. Bu kısmın en altında yazan Channel numarasını da kaydetmemiz gerek. Yani bizim durumumuzda bu kırmızı ile belirtilen 1 numaralı kanal olacak.

Bu adımdan sonra /etc/bluetooth/rfcomm.conf dosyasını root yetkileriyle açarak içine şu satırları ekledim:

rfcomm0 { bind yes; device 00:18:13:50:0C:EB; channel 1; comment "PPP connect"; }
Bundan sonra bluetooth servisini tekrar başlattım (kaynak dökümanda bluez-utils'i tekrar başlatmam söyleniyordu ama benim makinamda bu yoktu)
$sudo /etc/init.d/bluetooth restart
Bir tek bir PPP bağlantısı yaratmak kaldı. Onu yaratmak için önce /etc/ppp/peers/bluetoothconn dosyası yaratarak (root yetkileriyle) içine şu satırları yazdım.
debug noauth connect "/usr/sbin/chat -v -f /etc/chatscripts/bluetoothconn" usepeerdns /dev/rfcomm0 115200 defaultroute crtscts lcp-echo-failure 0
Daha sonra da /etc/chatscripts/bluetoothconn dosyasını yaratarak şu satırları ekleyin:
TIMEOUT 35 ECHO ON ABORT 'nBUSYr' ABORT 'nERRORr' ABORT 'nNO ANSWERr' ABORT 'nNO CARRIERr' ABORT 'nNO DIALTONEr' ABORT 'nRINGINGrnrnRINGINGr' '' rAT OK 'AT+CGDCONT=1,"IP","internet"' OK ATD*99# CONNECT ""
Ben Turkcell kullandığım için kırmızı ile yazılmış satırları kendi hattıma göre yaptım. Bunlardan ilki, Windows'da bluetooth modem'in extra initialization string kısmına yazdığım değerlerdi. İkincisi ise bir dial-up bağlantı yarattığımda çevrilecek numara. Bu numara kısmına bazen *99***1# veya *99***2# olabilir, siz kendi durumunuza göre deneme yapabilirsiniz.

Nihayet herşey hazır. Şimdi şu komutla bağlantınızı yapabilirsiniz.
$sudo pon bluetoothconn
Bağlantınızın yapıldığından emin olmak için ifconfig komutunu yazarak ppp arayüzünün GSM operatörünüzden bir IP adresi alıp almadığını deneyebilirsiniz. Benim bilgisayarımda şöyle bir çıktı verdi:
# ifconfig eth0 ... eth1 ... lo ... ppp0 Link encap:Point-to-Point Protocol inet addr:213.43.65.1 P-t-P:10.6.6.6 Mask:255.255.255.255 UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:4 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:5 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:3 RX bytes:64 (64.0 B) TX bytes:97 (97.0 B)

Buradan da görüleceği gibi ppp0 arayüzü 213.43.65.1 adresini almış. Bu durumda sorun yok. Bunu, telefonunuzun ekranında aktif bir bluetooth bağlantısı simgesi olduğunu görerek de anlayabilirsiniz.

Bağlantınızı sonlandırmak için de şu komutu kullanabilirsiniz:

$sudo poff Bluetoothconn
Kaynak: http://www.spiration.co.uk/post/1307/Ubuntu Linux Bluetooth and GPRS dialup connection