Her ne kadar bir masaüstü bilgisayarı kullanmayı bir dizüstü bilgisayarı kullanmaya tercih etsem de, şartlar beni bir dizüstü kullanmak zorunda bıraktı. Uzun uğraşlarım sonucunda almam gereken bilgiayarın Dell XPS M1530 olduğuna karar vererek hepsiburada.com'dan siparişimi verdim. Bu karar Core2Duo T9300 işlemci, GeForce 8600M GT grafik kartı ve 3 GB belleğin bir sonucu olduğu için işletim sistemi olarak Vista'nın gelmiş olmasına bir şey diyemedim. Gelince de hemen Ubuntu 8.04 Hardy Heron'u kurmaya başladım.
Ama kurulum bittikten sonra fark ettim ki Dell'in MediaDirect butonu sonradan kurulan diskimdeki Linux bölümüne karşı bir allerjik reaksiyon geliştirmişti. Ya bu özellikten feragat edecek, ya da her kurulumda MediaDirect'in yapılandırmasını tekrar yapacaktım. Bu özelliğin çok gerekli olmadığına karar verdim. Ama bu butonun devre dışı bırakılması mümkün olmadığı için (ne BIOS'ta ne de başka bir yerde yanlışlıkla basılması durumunda sistemimi koruyacak bir şey yoktu) diskime herşeyi sıfırdan kurma başladım.
Ama beni daha önemli bir sorun bekliyordu: kablosuz bağlantı! Intel'in PRO/Wireless 3945ABG kartım, linux'ta gayet kararsız bir tutum sergiliyordu. Çoğu kez Linux'u açtığımda kablosuz kartımın algılanmadığını farkettim. dmesg log'larında
iwl3945: MAC is in deep sleepolduğunu görünce şaşırdım. Elbetteki o güne kadar Ubuntuforums.org'da kaç kişinin iwl3945 ile ilgili şikayeti olduğunu hiç merak etmemiştim. Sorunu gidermek için farklı öneriler vardı: Wireless Catcher'ı devre dışı bırakmak, kernel option'a noapic eklemek gibi. Ama bu yöntemlerden hiçbirinin sorunu tam olarak gidermedğini büyük bir üzüntüyle farkettim. Windows altında hiçbir sorunla karşılaşmadan çalışan kablosuz kartım, Linux'ta (Ubuntu 8.04 ve Pardus 2008'de denedim ama forumlardan gördüğüm kadarıyla sorun çıkarmayan bir dağıtım yok) uyku modundan çıkamıyordu. iwl3945 modülünü kaldırıp tekrar yüklemek de sorunu çözmediği gibi, Linux altında çalıştırabilmek için arka arkaya onlarca kez tekrar başlatmak gerekebiliyordu. Bu durumda BIOS upgrade'in çözüm olabileceği düşüncesiyle Dell'in sitesine girip A09'ü indirdim. Mevcut BIOS sürümüm A07'ydi. Ne A08'in ne de A09'un açıklamalarında kablosuz ile ilgili bir not yer almamasına rağmen şansımı denemek istedim. Ama o da ne! A09'u yükledikten sonra sorunum çözülmediği gibi başka bir sorunla daha karşılaştım: Touchpad'im çalışmıyordu. Harici bir fare taktığımda hiçbir sorun yoktu. Ama bilgisayarın kendi touchpad'ine dokunduğumda farenin oku çılgınca bir o yana bir bu yana gidiyor, masaüstümde yeni klasörler yaratılıyor, hiç istemediğim programlar kendi kendine başlıyor, bir süre sonra da geçici bir kilitlenme oluyordu. Tabi bunların hepsi Linux'ta. Windows'da hiçbir sorun yok. Dell gibi Linux'la yakın temasta olan bir firmaya bu sıralarda ne kadar çok teşekkür(!) ettiğimi tahmin edebilirsiniz.
iwl3945: Unable to int nic
M1530'da BIOS downgrade'in mümkün olduğunu fark edince hemen A08 ve A07 sürümlerini indirdim. Önce A08'e geçtim. Fakat touchpad sorunu bu sürümde de devam ediyrodu. Sonunda A07'ye (orijinal olarak üstünde gelen sürüm) geçmeye karar verdim. Ve evet! Bu sürümde touchpad tekrar çalışmaya başladı.
O panikle aklıma gelmemişti ama Ubuntu konusundaki en büyük bilgi birikimi olan Ubuntuforums'da bu konuyu aradığımda bunun sık karşılaşılan bir sorun olduğunu ve klavye/mouse denetçisi 8042 entegresinin çoklama yapması ile ilgili olduğunu, çözümünün ise
i8042.nomux=1kernel option'ında olduğunu okudum. /boot/grub/menu.lst'yi açarak kernel satırına bunu eklediğimde A08 ve A09'da sorun touchpad sorunu kalmadı.
Ama ne acıdır ki, kablosuz bağlantı sorunlarım hem Ubuntu 8.04'te hem de Pardus 2008'de devam ediyor. Sorunun çözümünü bilenlerin insanlık namına beni bilgilendirmesini rica ediyorum.
NOT: Ubuntu 8.10 Interpid Ibex'in sürüm notları arasında şöyle deniyor:
Intel 3945 veya 4965 chipset'li dizüstü bilgisayarlar killswitch aktif olarak (yani kablosuz ağ bağlantısı kapalı olarak) başlatılırsa bu anahtar aracılığıyla kablosuz tekrar etkinleştirilemez. Gelecek bir kernel upgrade ile bu sonunun düzeltilmesi bekleniyor.